Categorieën
Geen categorie

Surprise, het Facebook algoritme is aangepast!

Verrassing, een veranderd Facebook algoritme!Facebook heeft sinds deze week haar lay-out voor mobile devices aangepast. Aangezien de traditionele media zich momenteel vooral verdiepen in het recente dataschandaal, is het hen nog niet opgevallen, is het de meeste mensen nog niet opgevallen. Omdat het weer een zeer interessante wijziging is in een een toch al roerige periode voor Facebook, laten wij u zien wat er is veranderd!

Veranderd Facebook algoritme: Aanpassen voor de Facebook-gebruiker

Begin dit jaar bracht Facebook naar buiten dat het algoritme, dat betekent op welke manieren de berichten geordend worden, veranderd zou worden. Dit omdat Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, wilde dat Facebook een nog groter sociaal platform moest worden. Het moest draaien om de sociale interacties tussen mensen dat bedrijven van buitenaf zouden minder invloed hebben. Best ironisch gezien het feit dat er met de data van de consument gespeeld wordt.

Na enkele testcases lijkt het dat dit veranderde algoritme langzaam doorgevoerd wordt in de mobiele app van Facebook. De Facebook-gebruiker zal meer berichten en acties van  vrienden en gevolgde pagina’s vinden, en minder vaak nadrukkelijk foto’s zien van pagina’s die niet gevolgd worden.

Deze foto’s van de niet-gevolgde pagina’s komen nog wel in het Facebook algoritme voor, maar dan minder nadrukkelijk, zoals hierboven. Voor velen een goede uitkomst, omdat zij de zinloze “tag-je-vriend-als”-berichten beu zijn, voor anderen een minder goede uitkomst, omdat dit soort berichten juist inspireerden om nieuwe pagina’s te volgen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je dit soort berichten toch kunt zien?

  • Je kunt nog steeds berichten van pagina’s die je (nog) niet volgt zien, maar wanneer je op je telefoon zit zal je actief op het bericht moeten klikken. Vervolgens opent Facebook het bericht voor je en krijg je de werkelijke weergave van de foto en de bijbehorende reacties te zien.
  • Mocht je het bericht leuk vinden, like het niet alleen, maar kijk ook eens wat die pagina nog meer te bieden heeft.  Als je die pagina leuk vindt en gaat volgen, dan komen meer van dit soort berichten actief (en in volle grootte) in je tijdlijn binnen.
  • Gebruik de Facebook-website op je computer. Hier kun je berichten van pagina’s die je niet volgt nog steeds zien. Je kunt voor je mobiel ook Facebook via je internetbrowser gebruiken

Veranderingen voor ondernemers

Ook voor bedrijven zal er wat veranderen. Door de verandering in de mobiele app, zullen zij veel minder organische weergaven binnenhalen. Dit betekent automatisch minder potentiële klanten. Wat kunnen zij doen om toch succesvol te blijven op sociale media?

Zoals je hierboven ziet, zien mobiele gebruikers slechts een preview van je bericht, wie op het bericht gereageerd heeft en hoeveel mensen het bericht leuk hebben gevonden. Pas jezelf hier op aan!

  • Facebook geeft slechts  een verkorte versie van de tekst bij een foto of video. De gebruiker zal dus alleen de eerste paar woorden van het bericht zien. Wees dan ook strategisch over wat je in die eerste woorden plaatst. Geef de kern van het bericht weer in de eerste woorden. Deze zullen ervoor zorgen of iemand op het bericht gaat klikken of niet
  • Zorg voor veel interactie met je volgers. Niet-volgers krijgen alleen berichten van pagina’s te zien waar zijn of haar vrienden op gereageerd hebben. Maak je berichten dus zo aantrekkelijk mogelijk. Daardoor vergroot de kans dat iemand reageert op dit bericht.
  • Zorg ook voor een aantrekkelijke foto. Niet-volgers zien in jouw geplaatste foto in een miniatuur. Hoe aantrekkelijker de foto is, des te groter de kans is dat niet-volgers op je foto klikken
  • Vraag of mensen die je pagina nog niet leuk vinden, maar wel je bericht leuk vinden, de pagina kunnen liken. Wanneer deze mensen de pagina liken, zullen zij meer berichten van je pagina zien.

Zijn er dan alternatieven?

Ja, natuurlijk! Je social media-activiteiten namens je bedrijf moeten niet alleen via Facebook gaan. Je kunt ook media websites als Twitter, Instagram, LinkedIn,  en zelfs YouTube gebruiken. Houd ook opkomende social media pagina’s in de gaten, zoals Vero. Gezien de heisa rondom Facebook, zullen er mensen zijn die op zoek zijn naar alternatieven, en dus zullen zij naar andere social media websites trekken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *