20 Copywriting Tips voor knallende Social Media berichten

Copywriting betekent het schrijven van Marketing-teksten die klanten verleiden tot een actie, zoals een aankoop van je product. Goede Marketing Copy kan dé reden zijn voor een klant om een actie te ondernemen. Goede teksten schrijven is moeilijk. Daarom geef ik je 20 tips om aantrekkelijke Social Media Copy te schrijven.

Doe onderzoek

De beste copywriters zijn onderzoekers. Om goede copy te kunnen schrijven die je product kan verkopen, moet je eerst onderzoek doen naar je markt, je doelgroep en de voordelen van je product. Google is je beste vriend, en je kunt ook kijken naar hoe je concurrenten hun producten op de markt zetten, en of hun strategie succesvol is.

Hier vind je een handig artikel over manieren waarop je Copywriting onderzoek kunt doen

Sowieso is het doen van onderzoek voordat je begint met schrijven erg nuttig. Hoe meer informatie je hebt, hoe makkelijker je kunt schrijven en hoe eerder jouw artikel af is.

Houd een swipefile bij

Copywriters zijn goede spiekers: Ze kijken af van succesvolle voorbeelden. Het betekent niet dat zij alles letterlijk kopiëren, maar ze verzamelen advertenties die zij interessant vonden. Die stoppen zij dan in een swipefile. Daarna gebruiken de copywriters de verzamelde voorbeelden om inspiratie te vinden voor hun eigen copy.

Zelf verzamel en bewaar ik talloze advertenties die ik in tijdschriften of online tegenkom. Daarnaast heb ik online een Marketing Swipefile gemaakt met veel tips over Marketing en Copywriting

Schrijf namens jezelf

Gebruik alleen woorden die je in het echt ook zou gebruiken. Woorden als ‘ontplooien, vanzelfsprekend, daarentegen,’ gebruik je in het echte leven niet. Denk eerder aan woorden als ‘groeien, logisch, en in plaats daarvan.’ Schrijf zoals je in het echte leven ook zou praten. Dat maakt je tekst veel natuurlijker. Het leest nog eens makkelijker ook!

Schrijf voor een doelgroep

Pas je tekst aan voor je doelgroep. Als je voor kinderen schrijft, moet je je tekst zo makkelijk mogelijk maken. Maar als je voor een slimme ICT’er schrijft, is Jip en Janneketaal niet nodig.  

Schrijf voor je lezers. Niet voor jezelf

Het boeit niemand als je zegt hoe goed je product is. Wat ze wel boeit, is hoe jouw product hen kan helpen. Zet daarom in je copy hoe specifieke productkenmerken je klant kunnen helpen. Dus niet: Wat zijn de goede dingen van jouw product. Maar: Hoe kunnen specifieke dingen van jouw product het leven van je potentiële klant makkelijker maken?

Schrijf in actieve vorm

Mensen lezen liever actieve zinnen dan passieve zinnen. Daarnaast zijn actieve zinnen vaan korter en concreter. Probeer woorden als zijn, hebben, zullen te vermijden.

Passief: Je kunt dit product voor 30 dagen Gratis uitproberen

Actief: Probeer dit product Gratis voor 30 dagen uit.

Schrijf kort

Wat wil je liever? Een kortere zin?

Of geef je toch liever een voorkeur aan het lezen van een langere zin waarin weinig komma’s of punten staan?

Ik denk dat ik het wel weet! Kortere zinnen zijn duidelijker en pakkender.

Gebruik interpunctie en witregels

Voortbordurend op punt 7: We lezen minder aandachtig, we scrollen veel vaker. De gemiddelde lezer houdt van korte gestructureerde paragrafen.

Schroom dus niet om een paar punten of spaties extra te gebruiken. Die maken je tekst scrollbaar en dus ook leesbaar.

Je eerste zin is een deal maker of deal breaker.

Omdat mensen veel scrollen, heb je slechts 3 seconden de tijd om je belangrijkste punt te maken. Als je dat niet lukt, dan verlies je de aandacht van de consument. Houd je eerste zin dus zo kort mogelijk en zet daar het belangrijkste in

Houd het simpel. Vermijd jargon en afkortingen.

Niemand zit te wachten op woorden als core Business, funnel, sparren en afkortingen als d.w.z., m.a.w. i.v.m. Houd je woorden simpel en schrijf je afkortingen voluit. Als je afkortingen in je copy gebruikt, moet je er eigenlijk vanuit gaan dat je doelgroep die begrijpt. Anders moet je je afkorting uitleggen.

In het Marketingjargon gebruiken we vaak termen als ROI, CRM, KPI’s en meer. Maar de gemiddelde klant snapt deze termen niet. Dus moeten we deze termen eerst uitleggen voordat we deze afgekort in de tekst kunnen plaatsen.

Speel met emoties:

Vraag jezelf waar je potentiële klant nu écht op zoek naar is. Want jouw doelgroep wil iets:

En daar zijn emoties aan verbonden. Als je iets niet hebt, voel je je misschien verdrietig, lusteloos of radeloos. Het doel van de copywriter is vervolgens om in te spelen op die emoties:

Klik hier en hier voor twee handige cheat sheets voor het schrijven van emotionele copy.

Gebruik nummers:

Krachtige woorden zijn goed. Cijfers zijn nog krachtiger: Ze maken dingen concreet.

“Met mijn dienst groeide bedrijf X haar volgers met 40% in 3 maanden” is veel concreter dan “Met mijn dienst groeide Bedrijf X met veel volgers in korte tijd.” En cijfers maken je tekst nog net iets geloofwaardiger!

Natuurlijk moet je ook je cijfers kunnen verklaren. Doe daarom altijd onderzoek en zet niet lukraak cijfers en percentages in je copy.

Gebruik je afbeelding

Tekst en afbeelding zijn als ying en yang. Ze vullen elkaar aan. Soms zegt een foto meer dan duizend woorden.

Zo. Clichés gehad. Maar het is wel zo. Wanneer je sterke copy met mooie afbeeldingen matcht, dan kan je de emotie en de respons van je publiek uitvergroten.

Één doel per bericht

Social Media berichten hebben meerdere doelen: informeren, entertainen, aanzetten tot actie, vragen, etc. Van die doelen kun je dus genoeg verschillende berichten maken.

Maar als je meerdere doelen in een bericht wilt proppen, dan wordt je copy te lang en je bericht te onduidelijk. Dan weet je potentiële klant niet meer waar hij of zij precies op moet letten.

Dus houd het op één doel en één idee per bericht. Wil je je klanten informeren over de productspecificaties. Doe dat. Maar gooi er niet nog meteen een kortingsactie achteraan. Doe dat voor een ander bericht.

Blijf je copy testen en veranderen

Testen in Marketing is belangrijk. Vaak maken we een social media post met het vermoeden dat die wel zal aanslaan. Maar dat vermoeden komt niet altijd uit. En dus moeten we revalueren en dingen aanpassen.

Daarom kan je je copy laten split testen, ook wel A/B testen genoemd. Je zet dan twee verschillende versies van je copy online en kijkt dan welke tekst het meest aanslaat.

Maak je tekst dikgedrukt

Heb je door waarom ik af en toe dikgedrukte tekst in dit artikel heb? Met dikgedrukte tekst kan je belangrijke punten uitlichten. Dat is handig al je hele lange copy moet schrijven en je er zeker van wilt zijn dat je lezers de belangrijkste punten niet missen. Dikgedrukte tekst valt namelijk op.

Praat tegen je klant

En heb je door wat ik bij mijn vorige tip deed? Ik gebruikte “Je” in mijn tekst. Door ‘je, jij en jouw” in je copy te gebruiken, maak je jouw copy veel persoonlijker. Je laat het lijken alsof je echt met je klant in gesprek bent.

 Bewerk je tekst of huur een editor in.

Het bewerken van je tekst is nog belangrijker dan het schrijven zelf. Niet alleen kan je tijdens je revisierondes spel- en grammaticafouten ontdekken: Je kunt tijdens het editen ook manieren vinden om je copy korter en simpeler te maken.

We schrijven onze eerste draftversie namelijk altijd wat vluchtig op. De ideeën die in ons opkomen zetten we meteen op papier. En soms zijn die ideeën nog te vaag, te moeilijk, of te lang.

Geef jezelf na je eerste draft vrij, kom de dag erna terug en begin vervolgens met het bewerken en verbeteren van je copy.

Of huur een editor in! Die kijkt met een ander oog naar je tekst en kan makkelijk jouw tekst bewerken.

Lees je copy hardop

De meest natuurlijke copy komt uit je eigen mond. Een handige tip om je copy natuurlijk te maken is door eerst te praten en dan te schrijven. Daarnaast moet je jouw copy hardop lezen bij het editen van je tekst.

 Pas je copy aan per platform en formaat

Je geschreven copy is niet geschikt voor ieder platform. Twitter heeft een limiet van 280 karakters, je kunt artikels op LinkdeIn schrijven, Facebook heeft een limiet van 5000 karakters, maar als je een advertentie moet schrijven, moet alles weer korter.

Pas je copy dus waar nodig aan om het passend te maken voor het relevante Social Media platform.

Meer hulp nodig met copywriting?

Hopelijk hebben deze copywriting tips voor social media jou geholpen.

Heb je nog meer hulp nodig met Copywriting? Ik help ondernemers met het content maken voor social media, websites en advertenties. Hierdoor wordt marketing voor iedere zzp’er niet een beetje makkelijker!