De hittegolf en de reacties van marketeers.

“Wat is het warm he? Fel zonnetje he? Het mag wel iets kouder worden, nietwaar?” Hoogstwaarschijnlijk ben je een van deze zinnen al meermaals tegengekomen in gesprekken. Het huidige weer is een ‘hot topic’ op dit moment en gek is het natuurlijk niet. Records worden gebroken en op sommige plaatsen houdt de hittegolf al bijna een maand aan?

Vlammende verkoop

“Wat heeft de hitte dan in hemels naam te maken met marketing?” Zal je je ongetwijfeld afvragen. Het weer, in dit geval de hitte, kan een grote invloed hebben op de verkoop van specifieke producten. IJsverkopers beleven topzomers, strandcafe’s profiteren van de grote hoeveelheid strandbezoekers, en een online winkelketen was afgelopen juli door al haar airco’s heen. De vraag naar verkoelende en zomerse producten is groot.

Pure toeval of slimme actie? 

Is het dan puur toeval dat sommige bedrijven profiteren van de hitte? Deels, want omstandigheden zoals het weer kunnen een impact hebben op de verkoop van het product. Echter, moet je als bedrijf zijnde ook slim inspelen op de weersomstandigheden. Veel marketeers stemmen hun websites bijvoorbeeld af op de zomer. Surf maar eens naar een willekeurige productenwebsite en kijk naar de voorpagina. De kans is groot dat er een of meerdere zomerse artikelen worden gepromoot.

Zomerse Social Media

Ook op de sociale media wordt er volop gediscussieerd over de warmte. En ook daar spelen bedrijven op in met op de zomer afgestemde berichten en advertenties. Hoe kunt uw bedrijf inspelen op de zomer en de hitte? Beeld uzelf in hoe uw mogelijke klant denkt over de hitte, en hoe u als bedrijf kunt reageren op het gedrag en de wensen van de mogelijke klant. Bieden uw producten of diensten uitkomst voor de hitte, of zijn ze oplossingen tegen de hitte? Of past u uw diensten aan wegens de hitte?

Een interessant iets dus om over na te denken. Maar denk niet te lang na, want voor je het weet zijn de regenjassen en wintermutsen alweer in de aanbieding!