Eerste hulp bij 0 Marketing inspiratie

Om goede Marketing content te kunnen maken heb je creativiteit nodig. Maar het lukt niet altijd om creatief te zijn. Soms heb je nul inspiratie. Herkenbaar.

Daarom schreef ik een blog over de dingen die mij helpen om goede Marketingideeën te vinden. Misschien helpen de volgende tips je wel:

1) Ga naar buiten.

Nee, echt. Ga naar buiten. Maak een wandeling of ga een stukje met de fiets. Frisse lucht is goed voor je. Wandelen en fietsen is een rustgevende activiteit. Vaak schieten er tijdens de activiteit goede ideeën te binnen.

2) Ga een boek lezen

Wat voor mij vaak helpt is het lezen van een boek. Fictie of non-fictie, maakt niet uit. Tijdens het lezen van een boek raak ik vaak geïnspireerd door een idee, woordkeuze of zinsnede van de auteur. En dan móet ik daarmee aan de slag.

Tijdens het lezen van Marketingboeken krijg ik vaak ideeën voor mijn schrijfstijl, mijn content productie, of mijn manier van werken. Ik schrijf het woord, de zinsnede of het idee op. Dan kan ik die weer voor later gebruiken.  

3) Richt je op één activiteit.

Wil je creatief aan de slag, dan moet je je goed focussen op één activiteit zonder afleiding. Activiteiten op Social Media en je computer zijn van nature afleidend, dus stel je daar niet te veel bloot aan.

Wanneer je je telefoon of computer gebruikt, krijgt je brein te veel prikkels binnen: Denk aan alle social media berichten die in je tijdlijn verschijnen, terwijl je tegelijkertijd nog een WhatsApp-notificatie binnen krijgt.

Bij gerichte activiteiten, zoals het lezen van een boek of het maken van een wandeling, is dat niet zo. Hierdoor geef je je brein ook de ruimte om na te denken over andere dingen. En zo kunnen er tijdens deze gerichte activiteiten zeer spontane ideeën ontstaan.

4) Begin met schrijven

Ben je ideeëloos of toch stiekem ideeënrijk? Een manier om daar achter te komen: Schrijven, schrijven, schrijven!

Soms lijkt het alsof je geen goede ideeën hebt doordat je te (onbewust) teveel ideeën in je hoofd hebt. Al deze ideeën wemelen rond in je hoofd, waardoor je goede ideeën verstopt raken.

Wat moet je dan doen? Schrijf al jouw ideeën uit je brein op je papier. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven:

  1. Pak papier en pen. Je kunt ook je laptop gebruiken, maar zet dan wel je WiFi uit. Concentreer je echt alleen op het schrijven.
  2. Begin gewoon met schrijven. Schrijf ieder idee dat in je opkomt op. Focus je niet teveel op de slechte ideeën of spellingsfouten. Richt je ook niet teveel op hoe jij jouw zinnen op wilt schrijven. Focus simpelweg op het schrijven alleen.
  3. Stop na 20 minuten met schrijven. Lees vervolgens alles wat je hebt opgeschreven nog eens door. Wellicht heb je een aantal goede ideeën opgeschreven en kun je daarmee verder. En zo niet, dan heb je in ieder geval jouw brein ‘verlost’ van alle overvloedige ideeën die in je hoofd rondspookten.

5) Zorg voor pen, papier en een telefoon in de buurt

Het grappige van creativiteit is dat het soms op de meest onverwachte momenten opkomt. De Engelse term ‘Shower Thoughts” bestaat niet voor niets. Het gebeurt vaak dat je opeens goede ideeën vindt als je net naar bed wilt gaan. Zorg er dus voor dat er altijd pen en papier bij je in de buurt liggen. En mocht er een goed idee opkomen, schrijf die dan meteen op. Laat je goede idee niet wegvliegen.

6) Kijk hoe anderen het doen

Stel je weet niet hoe je jouw social mediabericht of website moet vormgeven. Wat doe je dan?

Kijk hoe je collega’s en concurrenten het doen! Het mooie van de digitale samenleving is dat we allemaal bij elkaar afkijken. We leren van elkaar: Door het verzamelen van andermans ideeën ontwikkelen wij onze eigen ideeën.

Wat is de overeenkomst tussen een succesvolle wetenschapper en een auteur van een bestseller? Zij doen allebei inspiratie op van hun voorgangers.

Gelijkerwijze, gebeurt dit ook bij Social Media Trends. Wanneer blijkt dat een idee van een individu of bedrijf op Social Media aanslaat, zijn andere personen en bedrijven er als de kippen bij om het idee over te nemen bij het maken van nieuwe content.

7) Houd goede voorbeelden bij

Als Social Media Marketer kom je vast veel goede advertenties, blogs en landingspagina’s tegen. Sla deze op en verzamel ze in een mapje. Creëer eventueel ook een document waarin je de opgeslagen beelden uitlicht en waarin je jezelf tips geef voor meer creativiteit.

Als je dan eens weinig creatieve ideeën hebt, open dan je mapje met opgeslagen voorbeelden. Bekijk de voorbeelden een voor een en lees je zelfgeschreven tips nog eens door.

8) Kijk naar de dingen die jij eerder gemaakt hebt.

Het mooie van Content Marketing is dat je heel veel content kunt recyclen en gebruiken voor een ander doel.

Het bekijken van mijn eerder gemaakte content en het doorlezen van mijn oudere blogs helpt mij om ideeën te vinden voor gloednieuwe content en om oudere content in een nieuw jasje te steken.

Het blogartikel dat ik nu schrijf is namelijk een voortborduursel op een van mijn eerdere Tweets. En tijdens het schrijven van dit blogartikel kreeg ik weer het idee om het artikel te vertalen naar het Engels, én om het blog om te toveren in nieuwe Social Media content.

9) Geef jezelf ook de rust

Let wel: Creativiteit is geen speciale gave die wij constant kunnen inzetten. Het is volkomen normaal dat wij inspiratievolle en -loze momenten hebben. Maak jezelf dus niet ongerust als er soms écht niets nuttigs en creatiefs uit je komt.

De tips die ik hierboven heb gegeven kunnen je zeker helpen om je creativiteit terug te winnen. Maar soms is het ook goed om gewoon even rust te nemen. Wie weet komt jouw creativiteit tijdens je rustperiode weer terug!