Marketing voor je bedrijf tijdens de Corona Crisis in 6 stappen.

Succesvol ondernemen in crisistijd is lastig. Gelukkig lijkt er licht aan het einde van de tunnel en lijken we de deuren langzamerhand weer open te kunnen doen. En dat werd tijd ook!

Maar hoe zet jij je Marketing goed in tijdens en na de Corona Crisis? We hebben een 6-stappenplan voor je klaarliggen, dus lees snel verder!

Laat je klanten via social media weten dat je weer open bent

De drie belangrijkste woorden in Marketing: Laat. Jezelf. Zien.

Zeker nu. Want het kan zijn dat het een tijdje stilletjes is geweest rondom je bedrijf. Want je bedrijf moest noodgedwongen dicht. En je had niets anders te melden dan “Sorry, we zijn gesloten.”

En dat is begrijpelijk. Maar tegelijkertijd zullen jouw klanten je bedrijf gaan vergeten als jij je online niet laat zien. En daarom is het belangrijk om, zeker zodra je weet dat je weer opengaat, je bedrijf online te blijven promoten.

Gebruik het moment dat het rustig is in jouw bedrijf juist om contact te leggen met je bestaande en potentiële klanten.  Laat ze weten dat je er nog bent, dat je snel open gaat, dat je niet kunt wachten om elkaar weer te zien! Dan zullen zij je zeker niet zijn vergeten als jij straks de deuren weer open doet.

Laat aan je volgers weten wat jouw producten of diensten voor hen kunnen betekenen.

En misschien zijn je klanten ook vergeten wat jouw bedrijf voor ze kan doen…

Daarom is het belangrijk om je website en social media regelmatig te updaten met actuele informatie. Zo houd je je klanten op de hoogte van de producten en diensten die je aanbiedt.

Welke hapjes serveert jouw restaurant ook alweer? Wat voor lessen kunnen je klanten volgen bij je sportschool? Bied je tegenwoordig andere producten aan? Dat weten je klanten niet, maar dat willen ze wel graag weten!

Dus laat je menu, je diensten, je portfolio, je tarieven, je website, en je social media zien. En vergeet niet: Laat je klanten zien wat voor waarde jouw producten voor hen hebben. Waarom zouden ze juist bij jou moeten zijn? Dus niet: “Wat voor producten bied je aan?” maar wel “Welke producten kunnen van waarde zijn voor mijn klanten en waarom?”

Bijvoorbeeld:

Niet: [Café A] heeft 23 speciaalbieren, 4 wijnen en een groot assortiment aan bittergarnituur

Wel: [Café A] heeft speciaalbier wijn en bittergarnituur voor een oud, vertrouwd avondje uit met je vrienden.

Laat weten welke maatregelen je neemt.

We zullen helaas nog even niet van de COVID-19 maatregelen af zijn. Dus is het handig om aan je klanten te laten zien welke maatregelen jouw bedrijf neemt om het risico op een Corona-besmetting te verkleinen. Dit kan je doen door middel van een bericht op social media, maar je kunt ook een aparte websitepagina maken waarop alle getroffen maatregelen staan.

Geef (een klein beetje) geld uit aan advertenties.

Reken er maar op dat er in jouw buurt veel mensen wonen die interesse hebben in jouw producten of diensten, maar nog nooit van je bedrijf hebben gehoord. Daarom is het nooit verkeerd om eens offline of online een advertentie te plaatsen.

Er zijn veel manieren om jezelf te adverteren. De goedkoopste manieren zijn het plaatsen van een advertentie in een lokale krant of een Facebook-bericht tegen een laag bedrag — bijvoorbeeld 10 euro per week —promoten.

Als alles weer een beetje begint te lopen, kan je ervoor kiezen om je budget voor advertenties te verhogen en via meer kanalen te adverteren.

Verwelkom je klanten met open armen

Bied je klanten het eerste drankje aan of geef ze een gratis proefles. Zo kunnen klanten meteen sfeer proeven bij jouw bedrijf. Toegegeven, met een gratis product of dienst ga je geen geld verdienen. Maar het zorgt er wel voor dat klanten je producten en diensten uit kunnen proberen. En bij een goede ervaring komen je klanten voor de tweede keer terug. Het kan zelfs zo zijn dat klanten zo tevreden zijn, dat ze een recensie voor je schrijven of je bedrijf aan vrienden aanbevelen. En dat is gratis reclame voor jouw bedrijf!

Zorg ervoor dat je klanten na de eerste keer weer terugkomen.

Natuurlijk wil je klanten ook voor een tweede, derde en vierde keer verwelkomen. Maar hoe doe je dat? Het belangrijkste is dat je een goede indruk achterlaat. Dat betekent dus dat je producten, diensten en service optimaal moeten zijn. Daarnaast kan je klanten aan je binden door middel van speciale acties.

Klanten houden van acties. We hebben bijna allemaal een AH Bonuskaart en we knippen graag een coupon uit voor korting bij ons favoriete attractiepark. Of wat dacht je van acties waarbij je auto een gratis wasbeurt krijgt als je stickerkaart vol is?

Hier kan jij ook op inspelen. Bijvoorbeeld: Als klanten 4 keer bij je terugkomen krijgen ze de vijfde keer een product gratis, of korting op een dienst. Je kunt zelf experimenteren met je acties en kijken wat werkt en wat niet werkt.

Hopelijk kom je met deze tips een paar stappen vooruit. Wil je meer Marketing-tips hebben of heb je hulp nodig met je Marketing tijdens en na Corona? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag een handje!